Welk matras bij rugklachten?

Rugklachten kunnen zeer variërende oorzaken hebben. Hierdoor kan niet zomaar gezegd worden dat er een ‘best matras’ bestaat bij rugklachten. Daarvoor moeten eerst de oorzaken onderzocht worden. De specifieke klachten, en zeker de persoonlijke voorkeur van wat lekker ligt, zijn belangrijke elementen bij de uiteindelijke keuze voor een matras. Wij helpen u in dit artikel naar het beste matras toe voor uw specifieke situatie en geven u antwoord op de vraag: ‘welk matras bij rugklachten?’ 

De beste slaaphoudingen

U wist waarschijnlijk al dat de meest voorkomende rugklachten veroorzaakt worden door een verkeerde houding. Wist u echter dat er ook zoiets bestaat als een ‘verkeerde slaaphouding’? Om u te helpen bij het maken van juiste overwegingen staan we eerst stil bij de drie slaaphoudingen. Heeft u na het nemen van een goede slaaphouding nog steeds last van rugklachten, dan is het verstandig om eens te kijken naar uw matras. U kunt altijd gerust informatie inwinnen door ons te bellen op 085 303 63 92.

Op uw rug slapen

Slaapt u op uw rug? Dan neemt u volgens wetenschappers de beste slaaphouding aan. De reden hierachter is dat uw lichaam volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van uw lichaam wordt namelijk optimaal verspreid over de oppervlakte van het matras. Bovendien is het de meest natuurlijke slaaphouding. Op de rug slapen kent dan ook haast geen nadelen. 

Op uw zij slapen

Wist u dat veel mensen op hun zij slapen? Het is niet de beste slaaphouding, maar ook zeker niet de slechtste! Slapen op uw zij, of zoals het ook genoemd wordt ‘de foetushouding’, heeft verschillende voordelen. Zo is het goed tegen stress, apneu en lage rugpijn. De nadelen? Het kan extra druk leggen op uw maag en longen.

Op uw buik slapen

Bent u iemand die op uw buik slaapt? Dan is het goed om te weten dat dit volgens wetenschappers de slechtste slaaphouding is. Zo wordt de wervelkolom tijdens deze houding zwaar belast en kan het ervoor zorgen dat u last krijgt van nek- of hoofdpijn. Daarnaast kan de slaaphouding ervoor zorgen dat de armen gevoelloos worden en kan er zenuwpijn ontstaan. 

Hoe verandert u van slaaphouding?

Als u nergens last van heeft dan hoeft u uw slaaphouding waarschijnlijk niet te veranderen. Toch kan het voordelig zijn om uw slaaphouding te veranderen wanneer u op uw buik slaapt. Op termijn bestaat er een kans dat u last krijgt van kwaaltjes die we u liever besparen. Het aanpassen van uw slaaphouding hoeft niet lastig te zijn. Het begint met het inzicht. Als u weet dat het slecht voor u is om op uw buik te slapen dan kunt u eenvoudig uw slaaphouding aanpassen. U kunt zelf onderzoeken of u lekkerder slaapt op uw zij of op uw rug. Heeft u nu al last van rugklachten? Dan adviseren wij u zeker om van slaaphouding te veranderen. Slaapt u echter al in de juiste houding, maar ervaart u toch rugklachten? Dan adviseren wij u om te kijken naar uw matras. 

Wat is het beste matras voor mijn slaaphouding?

We hebben zojuist de verschillende slaaphoudingen uitgelegd. Wat het beste matras voor uw lichaam is heeft hier onder andere mee te maken. Zo adviseren wij een latex- of traagschuim matras aan wanneer u op uw rug slaapt. 

Als u een zijslaper bent, is het belangrijk om de contouren van uw lichaam te volgen. Het matras mag dan niet te hard of juist te zacht zijn. U doet er dan verstandig aan om een matras te kiezen met verschillende zones, zoals een pocketvering matras. Deze matrassen hebben stevigere zones voor de schouders en heupen. Op basis van onder andere uw gewicht kiest u voor een hard of medium matras.

Als laatste bestaat er ook een ‘beste matras’ voor de buikslaper, namelijk een volledig koudschuim matras of juist één van pocketvering. Dit zijn harde matrassen, wat over het algemeen de beste keuze is voor deze slaaphouding. Uw buik kan met een hard matras namelijk niet diep in het matrassen zakken, waardoor eventuele rug- en nekklachten voorkomen worden. 

Het beste matras voor uw slaaphouding bestellen bij Smeenkbedden

U wist waarschijnlijk al dat er niets zo belangrijk is als een goede nachtrust. Wij bieden daarom op maat gemaakte bedden aan, waardoor het bed volledig aangepast kan worden naar uw voorkeuren en behoeften. Bij het samenstellen van uw bed heeft u dan ook een ruime keuze uit verschillende opties zodat u zeker weet dat u het bed van uw dromen zult ontvangen. Gaat u voor een Auping Auronde of een boxspring? 

Rugklachten voorkomen? Onze matrassen bieden u de juiste ondersteuning aan tijdens het slapen. Maar een goed matras kan een slechte slaaphouding niet compenseren. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 085 303 63 92. Bij ons ontvangt u persoonlijk en deskundig advies over topkwaliteit tegen scherpe prijzen. Liever proefliggen? U kunt onze matrassen testen in onze winkels, plan daarvoor een afspraak in en kom langs bij één van onze fysieke winkels.