Welk bed is het beste voor uw rug?

Heeft u tijdens of na het slapen wel eens last van uw rug? Dan bent u helaas niet de enige. Heel veel mensen ervaren rugpijn als gevolg van slecht slapen. Dat is natuurlijk vervelend en wilt u het liefst voorkomen. Door bepaalde bedden en slaaphoudingen is dat gelukkig mogelijk.

Lees vooral verder als u zich afvraagt welk bed het beste is voor uw rug, want verschillende soorten rugklachten en de preventie hiervan komen uitgebreid aan bod. Zo kunt u weer genieten van een goede nachtrust. Heeft u gelijk interesse in een bed? Bekijk bijvoorbeeld dan ons aanbod van onze Auping Auronde.

Oorzaken voor rugklachten tijdens het slapen

Rugklachten die ontstaan tijdens het slapen hebben verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u niet het juiste matras heeft. Wanneer dit net te hard of te zacht is heeft het gevolgen voor uw rug. Maar ook een verkeerde slaaphouding of een versleten lattenbodem zijn vaak de boosdoeners. Gelukkig is preventie van rugklachten heel goed mogelijk door enkele aanpassingen.

Hoe kunt u rugpijn verminderen?

Er zijn verschillende manieren om rugpijn aan te pakken. Soms is het een grote verandering, maar soms ook iets kleins dat uw nachtrust weer pijnvrij maakt. De aanpassingen die u kunt maken worden hieronder voor u toegelicht.

Goede ondersteuning van de ruggengraat

Hoeveel ondersteuning u nodig heeft hangt af van uw lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding. Tijdens het slapen oefenen verschillende lichaamszones druk uit op het bed. Om de ruggengraat optimaal te ondersteunen is het belangrijk dat uw lichaam genoeg ruimte krijgt ter hoogte van de schouders en heupen.

Het belang van de juiste hardheid

De hardheid van uw matras is ook een belangrijke factor wanneer het gaat om rugklachten. Op een te zacht matras zakt uw heup te ver weg waardoor er onnodig spanning ontstaat in uw rug. Een te hard matras daarentegen leidt tot stijfheid en daarmee ook tot pijn. Ook hier zijn het uw lichaamsbouw en gewicht die bepalen wat voor matras comfortabel is voor u.

Doorgelegen matrassen tijdig vervangen

Heeft u uw matras al een aantal jaren? Dan kan dit ook wel eens de reden zijn van uw rugpijn. Veel matrassen gaan 5 tot 10 jaar mee, wat betekent dat de kwaliteit van uw matras zich met de jaren verminderd. Om voldoende ondersteuning te houden is het belangrijk om tijdig uw doorgelegen matras te vervangen.